Huomasin jossain vaiheessa viime vuonna, tuossa loppuvuodesta, että viime baarireissustani on jo jonkin aikaa. Siinä jotakin viritelmiä vielä oli kehitteillä uloslähdön suhteen, mutta kun ne syystä ja toisesta kuivuivat kokoon, niin aloin funtsia. Funtsia, että jos ihan tietoisesti olisin nyt alkoholitta jonkin aikaa. Sattumalta alkoholitta oleminen ei nimittäin ole sama asia, kuin tietoinen valinta olla juomatta.
Tiedostan, että olen tietyllä tapaa alkoholin riskikäyttäjä. Tai ainakin käytän alkoholia kyseenalaisesti. Olen todella huono lähtemään "yhdelle". Juon humaltuakseni ja yleensä nautin alkoholia niin pitkään, kuin sitä anniskelupaikassa tarjoillaan. Alkuillasta ajatus voi olla, että tänään otetaan sitten nätisti, mutta jossain vaiheessa iltaa se usein unohtuu. Kotiudun usein vasta pilkun mentyä jo aika päivää sitten. Viileässä kesäyössä on kiva vielä ravintolan pihalla istuksia ja lörpötellä tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Toisinaan aamun aikaiset kulkijat, töihinlähtijät tervehtivät vienosti reissussa rähjääntynyttä kotimatkalaista.
Todettakoon kuitenkin, että alkoholisti en ole. Voin olla useita kuukausia juomatta ja kun lähden baanalle, se kestää aina vain sen yhden illan. Ei näin vanha ihminen useampaa iltaa enää jaksa. Mitään loikkareita en ole koskaan harrastanut, enkä juo alkoholia kotona oikeastaan ollenkaan. Saunaoluitakaan en harrasta. Juon vain, jos olen lähdössä humpalle.

Tässä tarjoutui kuitenkin oiva tilaisuus pohtia omaa alkoholinkäyttöäni, sekä sitä mihin suuntaan sen suhteen aion ja tahdon jatkaa. Siihen minulla ei vielä ole vastausta, mutta pohdiskelu jatkuu.

Päätöksen tekeminen juomisen jättämisestä tauolle ei ollut ihan helppoa. Pähkäilin sitä ensin omassa päässäni pitkään, ennenkuin rohkenin sanoa ääneen, että aion olla nyt vuoden juomatta. Ensin varovainen ajatuksen pilkahdus kehittyi hiljakseen, askel kerrallaan tietoiseksi ja varmaksi päätökseksi. Toki kevät ja kesä ovat houkuttelevaa aikaa, kun on terassit ja kaikkea, mutta ajattelin, että kai niitä on myöhemminkin. Vuosi ilman alkoholia tulee täyteen syyskuussa. Mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä en vielä tiedä.

Mitään varsinaisia terveysvaikutuksia, tai muuta en tällä tauollani hae. Lähinnä halusin vain haastaa itseni ja kokeilla onko minusta tähän. Takana on nyt jo kohta yhdeksän kuukautta, joten olen tyytyväinen. Jos raskauksia ei oteta lukuun, niin en varmaan muuten ole vielä näin pitkään ollutkaan juomatta alkoholia. 
Ainoa, mitä voin sanoa kaipaavani, on karaoke. =) Rakastan laulamista ja sitä on ikävä.